Joomla!

Pieczona szynka cielęca

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 600 g części krzyżowej udźca,
  • 4 jabłka
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • szklanka wina jabłkowego
  • cebula
  • 50 g masła
  • sól
  • biały pieprz

Wykonanie:

Cielęcinę natrzeć solą, oprószyć białym pieprzem i przysmażyć na maśle,

na niedużym ogniu. Na reszcie masła zeszklić cebulę. Cielęcinę przełożyć

do brytfanki, dodać cebulę, polać połową wina, przykryć i dusić,

przekręcając mięso. Gdy pieczeń jest już prawie miękka, do brytfanki

włożyć obrane jabłka, skropione resztą wina i posypane cukrem

z cynamonem. Pieczeń dopiec. Nie kroić od razu, odczekać 10 min.

Sos odparować do żądanej objętości, dodać śmietanę, doprawić

solą i białym pieprzem. 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież