Kalafior w ciescie

Kalafior w ciescie

Domowy japoński Nigiri Sushi Receptura

Jeśli były w Japonii, jestem pewien, że jedliśmy w co jakiś kaiten restauracji sushi (kaiten oznacza wirowanie lub obracać). Szczerze mówiąc, lubię jeść w restauracji sushi kaiten bardziej niż jedzenie w fantazyjnych sklepów sushi. Jadłem w wielu drobnych sklepów sushi, ale co lubię sushi Kaiten jest to, że utrzymuje oczy fascynowały pogoni płyty sushi poruszających się na przenośniku. Uważam, że najbardziej zabawne do oglądania płyty mijają jak jedliśmy. Zabawa rzeczą lubię Kaiten sushi jest podniecenie, jeśli ktoś inny ich oczy na tej samej płycie, że mam oczy zbyt. To jest jak wyścig, gra, bitwy lub wojny o tym, kto dostaje ukierunkowanego pierwszej płyty.

Choć może nie mieć Kaiten sushi restauracji w swojej okolicy, zawsze można zrobić sushi samodzielnie. Oto przepis na przygotowanie sushi.

składniki:

– 500 gramów japoński biały ryż

– Jeden kawałek konbu krojone na 2,5 cm szczeciną

– Jedna łyżka cukru

– 2 łyżki soli

– Jedna łyżeczka glutaminianu

– Kilka szklanki wody

polewy:

– Sześć dużych świeże krewetki (nie gotowane)

– Pięć świeże przegrzebki

– 130 gram łososia ikry

– 130 g świeżego tuńczyka

– Jedna łyżka octu ryżowego lub jabłecznik

– Jedna łyżka sproszkowanego rzodkwi zielony koni, rozpuścić w wodzie do utworzenia pasty z gęstą.

ZA 

Przygotowanie:

– Przygotowanie białego ryżu, przemywając wodą, aż do ich czystości. Plama na jedną godzinę.

– Put ziaren ryżu wewnątrz garnka do gotowania ryżu, ale w środku ziarna ryżu dodać Kombu następnie dodać więcej ziaren ryżu na pokrycie konbu.

– Gotować ryż stosując silny płomień tak jak zwykłe gotowanie ryżu, ale tuż przed rozpoczęciem wody zagotować, zdjąć Kombu wewnątrz garnka do gotowania ryżu.

– Regulacja ilości wody i przykryć garnek do gotowania ryżu ponownie i zmniejszyć płomień na średnim ogniu.

Artykuł napisany przez: